Vogels

Niet alle vogels hebben hulp nodig. Helaas worden vogels soms onnodig gered. Hieronder een aantal gevallen waarin u de vogel het best met rust laat.

Jonge uilen kruipen nogal eens uit het nest en verblijven dan op de grond of de onderste takken van een boom/struik. Dit is volkomen natuurlijk gedrag en u laat het dier het best met rust. Is er gevaar dat het jonge dier door honden of katten wordt aangevallen dan kunt u het dier wat hoger in de boom plaatsen. Let u hierbij wel op de veiligheid, ook jonge uilen hebben scherpe klauwen.

Jonge vogels hebben na het uitvliegen soms wat tijd nodig om daadwerkelijk te kunnen vliegen. Zit een jonge vogel goed in de veren dan is het slechts een kwestie van tijd. Indien er geen gevaar voor de vogel is (katten, honden of andere grotere vogels) dan laat u het dier het best met rust. In overige gevallen kunt u het dier in een niet al te grote doos doen en de dierenambulance bellen.

Vogels die tegen het raam zijn gevlogen moeten vaak even bijkomen. In de regel kan dit tot wel 1 1/2 uur duren. Het best plaatst u een doos of krat over de vogel zodat het veilig zit. Na anderhalf uur tilt u de doos of krat op, als de vogel dan nog niet weg kan vliegen kunt u de vogel door de dierenambulance laten ophalen.

In alle andere gevallen kunt u de vogel in een doos of krat plaatsen en de Dierenambulance bellen. Geeft u het dier geen eten of drinken. Een warme kruik of fles gevuld met warm water is zeker bij jonge vogels erg belangrijk. Laat de vogel verder met rust, vogels kunnen sterven aan stress.